""

Spørsmål og svar

Du som nettopp har fått beskjed om at du skal flytte inn i et fosterhjem har sikkert mange spørsmål. Vi ønsker at du skal være så trygg som mulig når du flytter inn til fosterhjemmet ditt. Derfor har vi samlet mange spørsmål barn og unge ofte lurer på her til deg.

Må jeg være positiv til å flytte i fosterhjem selv om jeg ikke vil?
Noen barn og ungdommer ønsker å bo i fosterhjem, og noen gjør ikke. Du synes kanskje du er heldig, eller så synes du at dette er det verste som kunne skje deg.

Du har lov til å ha akkurat de tankene du har. Vi håper at du vil dele både vanskelige og fine tanker med oss. Vi skal prøve ikke å presse oss på, men du vil nok oppleve mange spørsmål, for vi pleier å være veldig nysgjerrige når vi møter nye barn og ungdommer – vi vil gjerne bli kjent med deg.

Hva skal jeg kalle fosterforeldrene mine?
Det du velger å kalle de du nå bor eller skal bo sammen med, er opp til deg. Fornavn går fint. Noen ønsker seg nye foreldre, og andre har foreldre de skal ha kontakt med fremover.

Du får ikke en ny mor og far som skal ta plassen fra de du har. Det du får er nye omsorgspersoner som skal samarbeide med flere for å sørge for at du har det bra.

Har foreldrene mine fortsatt noe å si, og vil jeg kunne ha kontakt med dem?
Vi vil samarbeide med foreldrene dine og familien din hvis Fylkesnemnda ikke har bestemt noe annet.

Din familie vil i de fleste tilfeller få vite om hvordan du har det, kunne komme på besøk og ha kontakt med deg.

Får jeg treffe søsknene mine?
Barneverntjenesten skal legge til rette for at du får treffe søsken og andre familiemedlemmer som er viktig for deg, dersom Fylkesnemnda ikke har bestemt noe annet.

Vi i Humana og fosterforeldrene dine vil hjelpe deg til å holde kontakt med familien.

Får jeg eget soverom?
Ja, alle som flytter i fosterhjem får eget soverom.

Får jeg gå på skole eller et annet dagtilbud?
Ja. Vi synes det er viktig at du har noe meningsfullt å gjøre i ukedagene. Derfor er vi opptatt av at du skal begynne på skole eller ha et annet dagtilbud, så snart som mulig etter at du har flyttet inn i fosterhjemmet ditt.

Vi skal hjelpe deg slik at du kommer deg opp om morgenen hvis du trenger det. Vi skal gi deg frokost og lage matpakke sammen med deg. Vi skal legge til rette for at du kommer deg til og fra skolen eller annen dagaktivitet.

Vi skal hjelpe deg til å huske hva du skal ha med deg av bøker, gymtøy og så videre. Når du kommer hjem skal vi hjelpe deg med lekser, og passe på at du har ro nok rundt deg til at du får konsentrert deg om leksene dine.

Får jeg være sammen med venner?
Ja, venner er veldig viktig. Etter at du er ferdig med leksene dine synes vi det er greit at du er sammen med venner, og at du kan gå på en eller flere aktiviteter.

Er alle fosterforeldre bare opptatt av sunn mat og helse?
Vi er opptatt av at du skal ha god helse. Derfor vil vi som oftest lage sunn mat, men det er selvfølgelig greit å kose seg i blant.

Vi tror det er lurt at du er i aktivitet, enten det er trening med et lag, oss eller alene. Noen ganger er det nok å gå seg en tur for å få litt frisk luft.

Hvem skal følge meg til lege og tannlege?
Har du behov for å gå til lege, tannlege eller annen oppfølging følger vi deg gjerne, og blir gjerne med deg inn hvis du vil det.

Er fosterforeldrene snille?
Du kan forvente av oss i Humana at vi skal gjøre så godt vi kan for å gi deg et trygt sted å bo, at du blir hørt på og sett.

Vi vil at du skal føle deg trygg, og at du opplever å få god omsorg. Vi har mange barn og ungdommer som bor i hjem hos oss. Vi vet at dere alle er forskjellige, og at dere trenger forskjellige ting.

Vi håper at du gir oss beskjed om hva akkurat du trenger.

Får jeg være med å bestemme hvem jeg skal flytte til?
Vi er opptatt av at de voksne og barna i fosterhjemmet skal kjenne at de vil kunne bo og ha det fint sammen.

Derfor vil du få vite så mye som mulig om fosterhjemmet før du flytter, og vi kommer til å legge til rette for at du kan besøke dem og bli kjent med dem før du flytter inn.

Noen ganger føler barn og ungdom at fosterhjemmet ikke føles riktig for dem. Da håper vi du kan være ærlig og si din mening.

Hva om jeg ikke liker fosterforeldrene mine?
Dersom du har flyttet i fosterhjem og opplever at du likevel ikke trivdes med fosterforeldrene dine, vil vi kunne hjelpe deg og dem til å få det bedre sammen.

Du vil også ha en tilsynsfører som skal være din kontaktperson, og som rapporterer til barneverntjenesten dersom du ikke har det godt i fosterhjemmet, eller får den oppfølgingen du trenger.

Det vil være flere voksne som vil kunne hjelpe deg med å få det bedre i fosterhjemmet, eller å finne et annet fosterhjem som passer bedre for deg.

Får jeg ta med meg hamsteren min?
Det vil være ekstra vanskelig å dra fra det dyret som har vært din trøst i mange vanskelige situasjoner. Noen ganger vil det kunne fungere fint for deg å ta med deg kjæledyret ditt, og vi vil selvfølgelig snakke med fosterhjemmet om dette.

Andre ganger kan det være at det ikke er mulig å ta med seg kjæledyret, men da vil vi legge til rette for at du likevel kan ha kontakt med dyret ditt.