Hem

Kontaktinformasjon

Kontakt oss

Mer kontaktinformasjon

Multitalentet Armend Mehaj: Fra Humana til forsvarsminister i ny regjering i Kosovo

Publiseringsdato: 13-04-2021

Tidligere kundeansvarlig Armend Mehaj i Humana omsorg og assistanse er ny forsvarsminister i Kosovos nye venstreorienterte regjering. For Armend er det spesielt én ting han har lært fra sitt arbeid i Norge, som han vil ta med seg inn i regjeringen.

Armend har allerede flyttet til Kosovo og skal bistå nyinnsatte statsminister Albin Kurti med hans arbeid. Han forteller at det for han er viktig å ta med sine erfaringer fra arbeidet i Norge inn i denne nye utfordringen.

– Jeg vil prøve å dele det jeg mener er essensielt i norsk arbeidskultur, nemlig respekt for andres meninger og kulturer. I tillegg har jeg i Humana omsorg og assistanse lært at det er viktig å være transparent, noe jeg tar med meg videre inn i denne regjeringen, sier han.

Erfaren mann til stillingen
Til rollen som forsvarsminister er Mehaj godt forberedt. Fra 1999 og i årene etter var Mehaj i det norske Forsvaret, og han har tidligere deltatt i fredsbevarende operasjoner blant annet i hjemlandet Kosovo, Irak, Afghanistan og Tsjad. Under overrekkelsen av tittelen fra den tidligere forsvarsministeren Anton Quni, sa Mehaj at han fremover vil arbeide med å fremme Kosovos sikkerhetsstyrke, melder den albanske nettavisen Ekonomia Online.

Ny regjering skal ta grep om vaksineringen
Kosovo, som er ett av Europas fattigste land, har det siste året fått forverrede sosiale og økonomiske problemer grunnet koronapandemien. Da statsminister Albin Kurtin, leder av partiet Vetevendosje (kan oversettes til «selvbestemmelse») presenterte sin regjering, var en av de største fanesakene lovnaden om å få 60 prosent av befolkningen vaksinert. Kosovo har nemlig ennå ikke kommet i gang med vaksineringen, og sliter med å sikre seg vaksiner til landets 1,8 millioner innbyggere.

Kosovos Che Guevara
Kurti startet sin reise inn i politikken som politisk aktivist i Jugoslavia på 1990-tallet, og ble i 1999 arrestert og dømt til 15 års fengsel etter en demonstrasjon mot Slobodan Milošević. Imidlertid slapp han ut etter to år, og jobbet seg deretter oppover i politikken.

Han blir ofte omtalt som Kosovos Che Guevara, men er mer moderat politisk enn kallenavnet kan tilsi, og har det nordiske sosialdemokratiet som forbilde. Blant Kurtis 14 ministre er det også fire kvinner, som blant annet skal styre justisdepartementet og finansdepartementet.

Armend med statsminister Albin Kurti

Armend med statsminister Albin Kurti