Hem

Kontaktinformasjon

Henvendelser om inntak

Mer kontaktinformasjon

«Jeg så at det var hjem»

For de fleste barn er et hjem et sted med trygge rammer. Et sted for omsorg og kjærlighet. Ikke alle barn opplever den tryggheten i sitt eget hjem.Latteren sitter løst hos Vilde (20). Hun er jenta med det store smilet, som ikke ønsker å ta en offerrolle. Dette på tross av opplevelsen med et system som ikke alltid har tatt henne på alvor i forkant av plassering på barnevernsinstitusjon.

Da Vilde var 11 år mistet hun moren brått av kreft, så hun og søsteren måtte flytte til faren på Østlandet. Overgangen skulle vise seg å bli vanskelig. 

- Tiden hos pappa var først og fremst veldig turbulent, og vi fikk ikke mulighet til å føle på den sorgen vi egentlig hadde behov for å få ut. 

Det endte opp med at Vilde og søsteren måtte akuttplasseres i et beredskapshjem fordi det var fare for liv og helse. Dette skulle skje flere ganger før Vilde til slutt ble plassert i et bofelleskap med fire andre ungdommer på en av Humana sine institusjoner. I en alder av 14 år var det med en forventning om at institusjonen skulle være alt annet enn et «hjem». 

- Jeg forventet at jeg skulle komme til en betongkloss med gitter foran vinduene, men det første jeg så når jeg kom inn i gangen var sko overalt. At frokosten ikke var ryddet opp. Det var bare så normalt. For meg var det fint å se at det var et «hjem» i det jeg tenkte kom til å bli et fengsel.

Selv om de fire årene på institusjon var bra, var det også tøft psykisk. Til tider også en kamp om oppmerksomheten til personalet. 

- Det beste med å være på institusjon var at alle var i samme båt. Jeg tror ikke noen andre enn barnevernsbarn på institusjon forstår rettighetene sine bedre, sier hun og smiler.

Livet har forandret seg en del for Vilde i tiden etter oppholdet på institusjon. Etter å ha vært i et «system» i store deler av livet var hun klar for å gjøre noe helt på egenhånd, så hun flyttet til Spania i to år. Nå er Vilde tilbake i Norge, og den største gleden i livet er jobben som styreleder i en frivillig ungdomsorganisasjon. 

- Det å gi noen tilbake er det som i stor grad gir meg mening i livet nå, sier hun.